ماهیت دریافتی و ماهیت حساب پرداختنی را در این مقاله برایتان شرح میدهیم امیدواریم که به دانش شما کمی اضافه کرده باشیم.
ماهیت حساب دریافتنی و پرداختی
حسابهای دریافتنی شامل مطالبات واحدهای تجاری از اشخاص حقیقی و حقوقی مانند فروش کالا یا خدمات به آنها و پرداخت وام است. با توجه به اینکه حسابهای دریافتنی دارایی به حساب میآید، ماهیت بدهکار دارند.
حسابهای پرداختنی به بدهیهای ناشی از خرید کالا و خدمات در روند یک تجارت گفته میشود و یکی از رایجترین اشکال بدهی جاری در ترازنامه است. خرید نسیه کالا، مواد اولیه، داراییهای ثابت و… منجر به حسابهای پرداختنی میشود.
اسناد پرداختنی جزو بدهیهای یک واحد تجاری محسوب میشوند و ماهیت آن بستانکار است
ماهیت حساب ذخیره استهلاک
حساب ذخیره استهلاک همانند سایر حسابهای ذخیره جزو بدهیها محسوب میشود و ماهیت بستانکار دارد. به عبارت دیگر، هروقت که حساب ذخیره استهلاک افزایش یابد بستانکار و هر زمانی که کاهش پیدا کند، بدهکار میشود.
ماهیت حساب جاری شرکا
ماهیت حساب جاری شرکا در حسابداری دوگانه است. به عبارت دیگر این حساب یک بار زیرمجموعه حساب کل سایر حسابهای دریافتنی و یک بار نیز زیرمجموعه حساب کل سایر حسابهای پرداختنی قرار میگیرد و ماهیت آن به ماهیت حساب سایر حسابهای دریافتنی و سایر حسابهای پرداختنی بستگی دارد.
اگر حساب جاری شرکا بستانکار باشد، یعنی شرکت به سهامداران خود بدهکار است. اما اگر بدهکار باشد نشان میدهد که سهامداران به شرکت بدهکار هستند.
ماهیت حساب جاری کارکنان
حساب جاری کارکنان زیرمجموعه حسابهای دریافتنی است و حسابهای دریافتنی هم زیرمجموعه داراییهای شرکت محسوب میشوند، بنابراین حساب جاری کارکنان ماهیت بدهکار دارد.
موجودی مواد و کالا
دارایی غیر جاری (دارایی ثابت) دارایی هایی هستند که به راحتی قابلیت نقد شوندگی ندارند و همه آنها استهلاک پذیر هستند به جز زمین جزء حساب ترازنامه ای (دائمی) می باشد به دو نوع زیر تقسیم می شود:
دارایی مشهود: داراییهایی هستند که با چشم قابل رویت هستند و شامل دارایی ثابت در جریان تکمیل، ساختمان، زمین، اثاثیه و… می باشد.
دارایی نامشهود: داراییهایی هستند که نمی توان آنها را مشاهده کرد و شامل سر قفلی، هزینه های قبل از تاسیس (بهره برداری)، حق الامتیاز و… می باشد.
درآمد
به مبالغی اطلاق می گردد که از ارائه خدمات (موسسه خدماتی) و فروش کالا (موسسات بازرگانی و تولیدی) عاید موسسه می گردد و جزء حساب سود و زیانی (حساب موقت) می باشد.
بهای تمام شده کالای فروش رفته
مجموع هزینه هایی که برای تحصیل (بدست آوردن) و یا تولید یک محصول انجام می گیرد و شامل مواد، دستمزد و سربار ساخت می باشد. این حساب جزء حساب سود و زیانی (حساب موقت) است.
هزینه
عبارت است از مجموع مخارجی که یک واحد اقتصادی برای کسب درآمد متحمل می گردد و جزء حساب سود و زیانی (حساب موقت) است و شامل موارد زیر می باشد:
حساب کنترلی
حساب هایی هستند که موجب کنترل شدن داد و ستد شرکت می شود و شامل حساب انتظامی می باشد. این حساب در ترازنامه و صورت سود و زیان جایگاهی ندارند و به عنوان یادداشت در کنار صورت های مالی قرار می گیرد.
ماهیت حساب پیش پرداخت و پیش دریافت چیست؟
ماهیت حساب پیش پرداخت، بدهکار و ماهیت حساب پیش دریافت، بستانکار می باشد.
ماهیت حساب وام شرکا چیست؟
حسابی است که به عنوان حسابهای بدهی شرکت می باشد و در مواقعی که شریک به شرکت وام بدهد این حساب بستانکار می شود. البته اگر شریک از شرکت وام بگیرد، این حساب بدهکار می شود. بنابراین مانده حساب وام شرکاء اگر بستانکار باشد به منزله بدهی شرکت به شریک است اما اگر مانده حساب وام شرکاء به صورت بدهکار باشد به منزله بدهی شریک به شرکت است.
ماهیت هزینه در حسابداری چیست؟
ماهیت حساب هزینه در حسابداری بدهکار می باشد.